Vienan sydän – The heart of Viena on Metsäkustannuksen kustantama Paavo Hamusen ja Tuomo Pirttimaan tunnelmallinen teos Vienan Karjalasta. Hamusen puhuttelevat kuvat ja Pirttimaan lämminhenkinen kerronta luovat upean kuvan rajan taakse jääneestä maailmasta, sen värikkäistä perinteistä ja persoonallisista ihmisistä sekä heidän kohtaloistaan.

Savosta kotoisin olevan ammattivalokuvaaja ja kouluttaja Hamusen työalue yltää Nuuksiosta Kuusamoon ja Vienan Karjalaan. Pirttimaa puolestaan on kuusamolainen toimittaja ja valokuvaaja, jonka reviiri käsittää Suomen lisäksi Pohjois-Kalotin ja Vienan Karjalan. Yhdessä he ovat keräneet Karjalan runomaiden raiteilta ja ilmeikkäistä tuvista tunnelmallisen kuva- ja tarinakoosteen. 

Kun Neuvostoliitto kaatui, ”Hyvin erilainen maailma avautui myös Suomesta katsottuna. Ikkuna itään. Puomi nousee, minun tieni Vienaan on auki.” päättyy kirjan ensimmäinen kappale, joka kuljettaa lukijan Kuusamon Kortesalmen kautta Vienaan.

“Nämä tiet karsivat autoista turhat osat”, muotoilee Santeri Lesonen kirjan Vienan tiet -kappaleessa. ”Turhia osia ovat puskurit, pakoputket, kylkilistat, lamput, ja niiden irrottua moni muu… Vienan tiet muistuttavat pörssin kehitystä: mennyt ei ole tae tulevasta, mutkan takana voi odottaa mitä tahansa.” sanailee puolestaan Pirttimaa hersyvällä tyylillään.