Galleria Karaijan 1800-luvun puolivälissä rakennetussa pappilan entisessä kivinavetassa vallitsee ainutlaatuinen tunnelma. Navetta sijaitsee historiallisen Kuninkaantien varrella kivenheiton päässä Inkoon keskiaikaisesta harmaakivikirkosta. Karaija on paitsi suloinen näyttelytila myös kotimaiseen taiteeseen ja taidekäsityöhön erikoistunut puoti, jonka personaalliset tuotteet eivät koskaan pääty ongelmajätteeksi.

Reppureissattuani maailmalla olen omin silmin nähnyt, kuinka vähän tilaa alkuperäisellä luonnolla ja sen asukkailla enää on. Luonnontilaisen ympäristön rippeitä löytyy vain vaikeakulkuisimmista vuoristoista, polttavimmilta aavikoilta ja suurimmilta jäätiköiltä. Silti valtamerten syvyyksistä porataan öljyä, maailman korkeimmat vuoret kärsivät roskaantumisesta ja jäätiköt sulavat. Sademetsien puut on kaadettu öljypalmuplantaasien tieltä ja vähäiset suojelualueet kutistuvat ja pirstaloituvat.

Vuonna 2012 koostin Karaijaan pienen näyttelyn nimeltä Uhan alla, joka kertoi ihmeellisistä eläimistä. Eläinlajin ei tarvitse olla punaisella listalla ollakseen uhattuna. Vaivaiset 3 % selkärankaisisten massasta on villieläimiä. Loput ovat ihmisiä ja tuotanto- tai lemmikkieläimiä. Selkärankaisten villieläinyksilöiden määrä on pudonnut vajaassa 50 vuodessa selvästi alle puoleen. Koska niiden määrä vähenee edelleen pari % vuodessa, jokainen niistä elää uhan alla.

Olin kuvannut näyttelyn eläimet Tansanian ja Sri Lankan suojelualueilla, mutta eivät ne niissäkään ole ihmisiltä suojassa. Asutuksen levitessä luontaiset vaelluskanavat sulkeutuvat, mikä johtaa perimän ja luonnon yksipuolistumiseen. Tavallisiin uhkiin kuuluvat myös salametsästys ruuan hankkimiseksi sekä laillinen metsästys välittömästi suojelualueiden ulkopuolella. Järjestäytyneet rikolliset ovat valmiita ottamaan suuria riskejä eläinten ja niiden arvokkaiden osien kauppaamiseksi muun muassa varakkaille arabeille ja Aasian markkinoille. Lisäksi tavallisten maanviljelijöiden ja karjan kasvattajien sekä villieläinten välillä syntyy jatkuvasti ristiriitoja. Aiheesta voisi koostaa monta näyttelyä.