Merenharmaassa takakannessa lentävän haahkaparven yllä on osuva tiivistys Zacharias Topeliuksen 1875 ilmestyneestä Maamme kirjasta: ”Raumanmereksi nimitetään sitä Pohjanlahden osaa, joka huuhtelee Satakunnan rannikkoa; näitä kulkuvesiä meritautiset pelkäävät.” 

Raimo Sundelin ei pelkää. Hän on kulkenut noilla vesillä pienellä avoveneellä kaikissa olosuhteissa ja kuvannut saaristoa vuodesta 1975. Ammattikuvaajana, majakka-aktiivina ja luonnon ystävänä tunnetun Raimon kuvista on koottu useita saaristoaiheisia näyttelyitä ja hänen kuviaan on julkaistu monissa luontovalokuvausta ja saaristoa käsittelevissä julkaisuissa. Hän on toiminut myös saaristolintulaskijana ja ollut vaikuttamassa erilaisissa saariston suojeluhankkeissa. Hänen panoksellaan on varmasti ollut vahva vaikutus esimerkiksi siinä, että merkittävä osa Raumanmerestä on suojeltu osana vuonna 2011 perustettua Selkämeren kansallispuistoa.

Raimon jäätyä eläkkeelle vuonna 2009 hänellä oli vihdoin aikaa paneutua oman kirjan tekemiseen. Pitkään mielessä kytenyt ja kehkeytynyt Raumanmeri-kirja ilmestyikin jo samana vuonna. Komea Raumanmeri-kirja on Raimon omakustanne. Se painettiin Kariston kirjapainossa, kuvanvalmistuksesta huolehti Jan Eerala, englanninkielisen koosteen on kääntänyt Leigh Plester, ja hanketta on tukenut Satakunnan Kulttuurirahasto. 

Minä sain ilon ja kunnian tehdä yhteistyötä Raimon kanssa meille molemmille rakkaan aiheen parissa ja suunnitella kirjan graafisen ulkoasun sekä taiton kuvista, jotka hän oli jo varsin tarkasti valikoinut. Onnistuneena ideana pidän erityisesti Raimon kuvien pohjalta piirtämieni lintujen siluetteja tyylikkäillä kappaleiden aloitusaukeamilla. Arvostan suuresti 23.10.2009 saamani tekijänkappaleen sanoja: ”Elinalle hienosta yhteisestä kirjamerimatkasta, Raimo”.