Ylen toimittaja Anu Valve istui kampaajalla ja odotti hiusvärin vaikutusta, kun hänen selailemastaan naistenlehdestä sattui silmiin Käymäläseura Huussi ja Sambia. Siitä lähti liikkeelle missio, joka johti Valveen ja Nina Stenrosin Yle TV1:lle tekemään neliosaiseen sarjaan, Paska juttu, sekä osin ohjelmasarjaan perustuvaan Liken kustantamaan kirjaan nimeltä Paska juttu – kymmenen oivallusta sonnasta.

Sonta osoittautui varsin laajaksi ja mielenkiintoiseksi aiheeksi. Yhtäkkiä ei tule ajatelleeksi, että jätöksiimme liittyy vahvasti niinkin vakavia asioita kuin eroosio, tyttöjen kouluttamattomuus, köyhyys, aliravitsemus ja lapsikuolleisuus. ”Joka päivä 5000 lasta kuolee ihmisulosteiden saastuttaman veden aiheuttamiin sairauksiin.”, kirjoittaa Valve ja jatkaa: ”Ulosteet tappavat myös luontoa. Vain murto-osa maailman jätevesistä puhdistetaan edes jotenkuten, vaivaiset 10 prosenttia kunnolla.”

Ajauduin mukaan kakan kiehtovaan maailmaan jo tv-sarjan kuvausten aikana. Toimin paitsi valokuvaajana sarjan markkinointia ja kirjan kuvitusta varten myös varsinaisena tuotannon sekatyöläisenä maskeeraajasta ja valaisuapulaisesta kuvausautokuskiin. Uloste on kansainvälinen aihe ja tv-kuvaukset veivät meitä paitsi pitkin Suomenniemeä myös rapakon yli Ruotsiin ja Ranskaan saakka. Sen lisäksi kuvasin kirjaan materiaalia Pietarissa ja Vietnamissa.

Valve puki vakavan asian sopivan viihteelliseen muotoon. Minulle jäivät kuvittajan ja kuvatekstien rustaajan, graafikon sekä ulkoasun suunnittelijan ja taittajan osat. Paskaoivalluksia läpi käydessä oppii kiinostavia seikkoja meitä jokaista konkreettisesti koskettavasta asiasta. viimeisestä oivalluksesta, siitä että kuivakäymälä ei haise, löytyy myös mahtavat eväät oman haja-asutusalueella olevan kodin tai mökin huussikysymysten ratkomiseksi.