Luontokuva on 1985 perustettu luontokuvauksen harrastajien ja ammattilaisten erikoisaikakauslehti. Runsaasti kuvitettua lehteä julkaisee Suomen Luonnonvalokuvaajat ry ja kustantaa yhdistyksen omistama Kustannus Oy Luonnonkuvaaja, joka pyörittää myös Luontokuvan verkkokauppaa. Yhdistyksen jäsenet saavat kuudesti vuodessa ilmestyvän lehden jäsenetuna, mutta sen voi tilata myös erikseen tai ostaa irtonumerona kauppojen lehtipisteistä.

Lehden avustajina on tunnettuja luontokuvaajia ja alan asiantuntijoita. Artikkeleissa esitellään paitsi eläin- ja maisemakuvausta myös erikoisempia kuvausaloja, kuten luovaa luontokuvausta, vedenalaiskuvausta tai pinoamistekniikkaa. Lisäksi tilaa saavat uudet luontokuvaukseen sopivat välineet ja tekniikat, luontokuvakirjat ja -tapahtumat sekä tunnetuimpien luontokuvakilpailujen tulokset. Myös ulkomaisten kuvaajien töitä on ajoittain esillä.

Sain taittaa lehteä jännittävään aikaan, kun digitekniikka teki tuloaan ja luontokuvan aitous sekä -kuvaajien etiikka aiheuttivat laajalti huolta ja keskustelua. Sain työskennellä kolmen päätoimittajan parina vuosituhannen vaihteen molemmin puolin. Erityisellä lämmöllä muistan kokeneen ja digitaaliseen julkaisemiseen hyvin perehtyneen Markku Saihan aikaa. Hän päätoimitti lehteä avaralla näkemyksellä ja diplomaattisella viisaudella ympärillä välillä kuuminakin käyneistä väittelyistä ja jyrkistä näkökulmista huolimatta.

Taittajan töiden jäätyä Luontokuva-lehden osalta taakse olen tehnyt lehteen useita artikkeleita, kuten kolmen aukeaman artikkeli ’Nostalginen venematka’ vuodelta 2007. Viimeisimmät artikkelit on julkaistu vuoden 2022 aikana. Kolmen artikkelin sarja kertoo luontokuvauksesta eri puolilla maailmaa luontoa kuvaavan reppureissaajan näkökulmasta, kun kovin suurta kamera-arsenaalia ei voi kantaa mukana.