Meri on minulle elementti, jota ilman ei voi elää. Pohdin Meri-kirjassani paitsi ihmisen ja luonnon myös ihmisen ja ihmisluonnon suhdetta kuvin ja sanoin. Aikaperspektiivi ulottuu jääkausilta nykyaikaan. Meri joka jalkojani huuhtelee on oman näköinen karhea teos, ja olen saanut sitä lukeneilta mieltälämmittävää palautetta. Kirjaa pidetään jopa koristeena yöpöydällä, jotta siihen voi tarttua milloin tahansa. Runoja voi lukea yhden tai pari kerrallaan, kun haluaa ajatukset pois arjesta. Viimeksi luettu kohta löytyy helposti, sillä lukunauha toimii kirjanmerkkinä.

Runokirjan rustaaminen ei ole järkevän ihmisen hommaa. Aarno ”Loka” Laitinen, Iltalehden toimittaja ja kolumnisti on kirjoittanut: ”Tavanomainen kirjan myynti on noin 2 000 kappaletta. Kun runokirjaa myydään 400 kappaletta, kirjankustantaja on ainoa työnantaja, joka on ulkoistanut palkanmaksun valtiolle, sillä apuraha on valtaosa runoilijan palkkiota.”

Onneksi olin paitsi runoteokseni kirjoittaja ja kuvaaja myös ulkoasun suunnittelija, taittaja sekä kustantaja. Myynnistä ei voinut odottaa työlle korvausta, mutta kun kuluja kertyi hillitysti, apuraha kattoi kustannukset. Kirjasta kertova juttu Helsingin Sanomissa olisi auttanut, mutta omakustanteista yleensäkin saati omakustanteisista runokirjoista on liki mahdotonta saada artikkelia valtakunnan päälehteen ilman suhteita.

Meri joka jalkojani huuhtelee -kirjan voi tilata sivuston yhteydenottolomakkeella 30 euroa + postimaksu. Noudon voi sopia etelä-Helsinkiin.