Studioravintola Tundran keittiömestari ja keraamikko Jarmo Pitkänen on luonut synnyinseudulleen Kuusamoon ainutlaatuisen gastronomian ja keramiikkataiteen yhdistelmän. Maailma keittiöitä pari vuosikymmentä kiertänyt kahden käsityöammatin taitaja loihtii tunnelmallisia ravintolaillallisia ja elämyksellisiä kokkauskursseja kotitilallaan Kuusamon Ruukinvaarassa kirkasvetisen järven rannalla. Hän käyttää hyväkseen pohjoisen luonnon antimia, kuten tuoretta kalaa, riistaa ja villiyrttejä, ja muotoilee niistä paitsi maistuvia myös näyttäviä annoksia itse suunnittelemilleen ja valmistamilleen astioille.

Vuodenaikojen vaihtelu luo pohjan paitsi ruoka-aineksille ja reseptiikalle myös Pitkäsen ammattien painotuksille. Ruska ja hiihtosesonki teettävät työtä ravintolan puolella ja kesällä hän ahertaa keramiikan parissa. Vuodenaikojen vaihtelu rytmittää vahvasti myös  Makuja ja muotoja -kirjaa. Paljolti Pitkäsen itse kuvaamien annosten lisäksi Kuusamon luonto yöttömine öineen ja revontulineen näyttäytyy muun muassa Paavo Hamusen herkissä luontokuvissa.

Studioravintola Tundran sisin syntyy luonnon elementeistä: ilmasta, jäästä, tulesta ja vedestä. Tehtäväni oli koostaa tarinoiden ja reseptiikan ohella myös nämä elementit kansien väliin ja luoda teoksesta Tundran näköinen, herkullinen, tunnelmallinen ja näyttävä, kokonaisuus.