Studioravintola Tundran keittiömestari, keraamikko Jarmo Pitkänen, on luonut synnyinseudulleen Kuusamoon ainutlaatuisen gastronomian ja keramiikkataiteen synteesin. Maailman keittiöitä pari vuosikymmentä kiertänyt kahden käsityöammatin taitaja loihtii tunnelmallisia ravintolaillallisia ja elämyksellisiä kokkauskursseja kotitilallaan Kuusamon Ruukinvaarassa kirkasvetisen järven rannalla. Hän käyttää hyväkseen pohjoisen luonnon antimia, tuoretta kalaa, riistaa ja villiyrttejä, ja muotoilee niistä paitsi maistuvia myös näyttäviä annoksia itse suunnittelemilleen ja valmistamilleen astioille.
Vuodenaikojen vaihtelu luo pohjan paitsi ruoka-aineksille ja reseptiikalle myös Pitkäsen ammattien painotuksille. Ruska ja hiihtosesonki teettävät työtä ravintolan puolella, ja kesällä hän ahertaa keramiikan parissa. Vuodenaikojen vaihtelu rytmittää vahvasti myös Makuja ja muotoja -kirjaa. Pääosin Pitkäsen itse kuvaamien annosten lisäksi Kuusamon luonto yöttömine öineen ja revontulineen näyttäytyy Paavo Hamusen herkissä luontokuvissa.
Studioravintola Tundran sisin syntyy luonnon elementeistä: ilmasta, jäästä, tulesta ja vedestä. Elina Nuortien tehtävä oli koostaa paitsi tarinat ja reseptiikka myös nämä elementit kansien väliin ja luoda teoksesta Tundran näköinen, herkullinen, tunnelmallinen ja näyttävä, kokonaisuus.







