Pysyvä asutus on vakiintunut Espoon seudulle jo noin 1500 vuotta sitten, mutta ensimmäinen tunnettu kirjallinen maininta paikasta nimeltä Espa by on tehty vasta 1431. Espoon katsotaan syntyneen virallisesti 1458, kun Espoon seurakunnan kirkkoherra Henricus Olai astui virkaansa.
Kun Espoo täytti 550 vuotta vuonna 2008, päätettiin koostaa kotiseudusta kolmella kielellä kertova juhlakirja: Kuin pieni Suomi – Espoon luontoa mereltä erämaahan. Opuksen alussa Espoon silloinen kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen istuu puun oksalla ja kertoo kyselytutkimukseen perustuen: ”Meille espoolaisille kaupunki on merta, erämaata, puistoja ja peltoja. Meille Espoo merkitsee luonnonläheistä asumista metropolialueella.”
Espoo ulottuu meren luodoilta vanhojen kulttuurimaisemien kautta Nuuksion karuihin ja jyrkkäpiirteisiin erämaihin. Suomi-neidon helmoja huuhtelevat Suomenlahden aallot. Maalaismaisemat, metsät ja järvet vaihtelevat matkalla pohjoiseen, kunnes tullaan Koillismaan ja Lapin vaaroille ja suurille saloille. Tästä ajatuksesta keksimme kirjalle nimen Kuin pieni Suomi – Espoon luontoa mereltä erämaahan.
Vastaperustettuun Espoon kauppalaan syntyneenä paljasjalkaisena espoolaisena pääsin mukaan neljän taitavan valokuvaajan valikoituun tiimiin. Savossa syntynyt ammattivalokuvaaja Kari Auvinen tuntee Espoon luonnon asuttuaan kaupungissa yli neljännesvuosisadan. Espoon ympäristönsuojelutarkastajan tehtävistä vapaaksi valokuvaajaksi siirtyneelle Antti Luukkoselle kotiseudun luonto oli tullut tutuksi paitsi harrastustensa myös ammattiensa puolesta. Niinikään espoolainen Tommi Heinonen on elättänyt itsensä ja perheensä mainosvalokuvauksen lisäksi erityisesti meriluonnon ja vanhan saaristolaisperinteen tallentajana.
Valitsimme porukalla runsaasta kuvamateriaalista sopivimmat ja kirjoitimme niihin kuvatekstit. Lisäksi hoidin projektin koordinoinnin sekä juhlakirjan graafisen suunnittelun ja taiton. Leipäteksteistä vastasivat Johanna Pajakoski ja Kalevi Hiironniemi kaupungin puolelta. Ruotsin käännöksen teki Annika Luther ja englannin käännöksen Leigh Plester. Kirja painettiin luonnollisesti espoolaisessa painossa, Wellprint Oy:ssä, ja kustantajana toimi Espoon kaupunki.
Erinomaisesti sujuneen yhteistyön tuloksena syntyi kaunis ja aikaa kestävä kotikaupunkimme tärkeimpiä piirteitä valottava 550-vuotisjuhlateos.
Juhlakirjan ohessa julkaistiin myös Espoo Sinfoniettan juhla-CD, jonka 14-sivuinen vihkonen kuvitettiin juhlakirjan valokuvaajien Espoo-aiheisilla luontokuvilla. Kannessa komeilee Kari Auvisen ja takakannessa Tommi Heinosen otos. Omista kuvistani vihkoseen valikoitui Tapiola-aiheinen kuva. Toteutin myös CD:n graafisen suunnittelun. Musiikkituotannosta vastasi Seppo Siirala.