Ainutlaatuisen Helga V -puuveneen syntytarina koottiin liki 100-sivuiseksi kirjaksi kovien kansien väliin parivuotisen uurastuksen päätteeksi 2019 lopulla. Teoksen kustantajan ja veneen tilaajan, John Hartwallin, aloittamassa hankkeessa perinteinen, ikiaikainen ja elävä materiaali sekä nykyaikainen suomalainen puuveneosaaminen yhdistyivät kauniiksi, turvalliseksi ja merikelpoiseksi 2020-luvun veneeksi.

Valtaosasta tekstejä ja valokuvia vastasi Leo Skogström, pikkutarkoista piirroksista veneen pääsuunnittelija Kamu Stråhlmann ja kirjan ulkoasusta minä, Taskuravun Elina Nuortie. Leo Skogströmin persoonalliset rouheat kuvat saivat lisäsyvyyttä kirjaan valitulla pehmeänhuokoisella paperilla, ja veneen syntyvaiheita valottavat tekstit löysivät raaminsa ryhdikkäässä ja selkeässä taitossa.

Työnkuvia ja rajoja rikkovassa yhteistyössä rönsyiltiin iloisesti ”omien tonttien” ulkopuolelle, ja lopputuloksena syntyi luonteikas ja monivivahteinen kertomus siitä, millainen historian ja perinteiden sekä nykyaikaisen teknologian synteesi voi parhaimmillaan olla.

PS Surullista kyllä, John Hatwall ei ehtinyt nauttia upeasta veneestään ja kirjasta kovin pitkään. Hän menehtyi covid-19-sairauteen ensimmäisten suomalaisten joukossa keväällä 2020, vain muutama kuukausi kirjan julkistamisen jälkeen.