”On miltei tyyntä, mutta merellä käy valtava humina, kuin suurten maininkien kaukainen pauhu. Ääni lähtee tuhansista haahkoista. Ne huutavat kuorona, josta yksittäisiä ääniä on mahdoton erottaa. Seison kalliolla. Edessä kuun kapea kynsi sametintummalla aamutaivaalla, takana sarastusta enteilevä punainen kajo ja korvissa haahkojen konsertti. Ikiaikainen ääni, vanha kuin hylkeiden laulu”, Sanailee Ulkosaaristo – missä meri ja taivas kohtaavat -kirjan tekstistä vastaava Heikki Willamo.

Siltä pohjalta Itämerta vuodesta 1975 valokuvannut yrittäjä ja valokuvaaja Markku Jokinen sekä lukuisista kirjoistaan tunnettu kirjailija ja valokuvaaja Willamo ovat koonneet 1999 julkaistun Suomen Luonnonsuojelun Tuki Oy:n kustantaman luontokirjan Suomen ulkosaaristosta. Teoksen kuvat ovat Jokisen, tekstit Willamon ja ulkoasun suunnittelu minun toteuttamia. Teos on ilmestynyt myös ruotsinkielisenä laitoksena.

Helsingin Sanomien (30.10.1999) mukaan: ”Sydäntäsärkevän kaunis Ulkosaaristo yhdistää tunnevoimaisen esteettis-romanttisen ja asiallisen luonnontieteellisen asennoitumisen. Isokokoinen värikuvateos esittelee nimensä mukaisesti ulointa asumatonta saaristoa Suomenlahdelta Ahvenanmerelle ja Saaristomerelle.” ja ”Ulkosaariston painotyö on viimeisteltyä ja Elina Nuortien suunnittelema graafinen asu eleettömän kaunis.”