Tansanian luonto on ällistyttävän monimuotoista. Siellä voi kavuta korkeita vuoria, tutkia hautavajoaman syvyyksiä ja ylittää suuria järviä sekä laajoja savanneja. Suojelualueilla voi nähdä kunnioitusta herättäviä suurnisäkkäitä tai lukuisia pienempiä otuksia. Kuuluisa Serengeti muodostaa Kenian Masai Maran suojelualueen kanssa yhden viimeisistä valtavista vaellusekosysteemeistä, jossa pari miljoonaa kasvinsyöjää kiertää ikiaikaista kehäänsä kuivien ja sadekausien mukaan.

Joensuun yliopiston ympäristötieteen dosentti Olli Marttila on ansioitunut Afrikan luontoa käsittelevien teosten kirjoittana jo 1990-luvulla. Hän on kartoittanut, tutkinut ja valokuvannut Tansanian kahdentoista kansallispuiston ja viiden muun suojelualueen elämänkirjoa useaan otteeseen. Hänen 448-sivuinen suurteoksensa, Suuri savanni – Tansanian kansallispuistot ja muut avainsuojelualueet, on tuon mittavan työn tulos.

Tuhdissa tietoteoksessa on eväitä niin luontoon perehtyneelle asiantuntijalle kuin tavalliselle turistillekin. Kirjassa esitellään jäsennellysti kaikki maan tärkeimmät suojelualueet erinomaisin karttapiirroksin ja runsain valokuvin. Marttila selostaa savanniekosysteemin toimintaa ja antaa vinkkejä lajien tunnistamiseen. Hän kertoo paitsi luonnonsuojelun tavoittesita myös ongelmista, kun väestöpaine ja köyhyys kuristavat suojelualueita. Marttila opastaa, millainen turismi tukee parhaiten sekä suojelualueiden säilymistä että lähiasukkaiden toimeentuloa. Mahtavaa tietomäärää keventävät itse koetut jännittävät ja hauskat sattumukset.

Suuri savanni oli myös suuri työmaa. Materiaali sisälsi valtavan määrän valokuvia, karttoja ja erilaisia tekstiosioita, kuten lähdeviitteitä, hakemiston, tietoruutuja ja lajilistoja. Koostin runsaasta aineistosta napakan ja rehevän afrohenkisen tietopaketin, josta asiat löytyvät helposti, eikä lukijaa rupea unettamaan.

Suuri savanni -kirjalle myönnettiin Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto vuonna 2004, Helsingin Sanomien mukaan kyseessä oli ”Erinomainen kirja.” ja Ilta-Sanomat tiivisti Ollin laajan tietopaketin lauseeseen: ”Kaikki Tansanian luonnosta ja noista eläimistä, joihin rakastuimme jo lapsena.”

Suuren savannin lisäksi olen suunnitellut ulkoasun ja toteuttanut taiton myös Marttilan näyttävään 224-sivuiseen valokuvateokseen Afrikan arkki.