”Luonnonvalokuvaaja Mika Honkalinna on kulkenut vuosikaudet kotiseutunsa metsissä kuulostellen ja kuvaten metsän elämää sekä huomioiden metsämaisemassa tapahtuneita muutoksia. Retket ovat synnyttäneet myös mietteitä ihmisen suhteesta metsään ja itseensä.”

Näin Mika Honkalinna luonnehtii ensimmäistä kirjaansa 2005 ilmestynyttä Metsäpäiviä-omakustannetta. Olin iloinen ja kiitollinen siitä, että sain paitsi olla mukana muotoilemassa Mikan esikoisteosta käsinkosketeltavaan muotoon myös molemminpuolisesta luottamuksesta kertovat sanat painotuoreeseen tekijän kappaleeseen: ”Suuret kiitokset joustavasta yhteistyöstä ja laivan ohjailusta.” Näin yhteistyö parhaimmillaan toimii!

Mikalla on erityinen kyky muotoilla luonnossa kokemansa tapahtumat elävän tekstin muotoon ja yhdistää ne tunnelmallisiin kuviin. Samanlainen kyky on vain harvoilla valokuvaajilla, kuten Jorma Luhdalla, Heikki Willamolla sekä työpari Ritva Kovalaisella ja Sanni Sepolla, joitakin mainitakseni. Mikan kirjoissa kuvat ja teksti hengittävät samaan tahtiin, ja niiden luomassa tilassa teoksen ulkoasun suunnittelijakin pääsee vaivatta sisälle samaan ajatusmaailmaan.

Näin Mika kiteyttää luonnossa oppimansa viisauden pieneen runoon:

”Yhtä vähän kuolema
kuin syntymäkäänei ole alku
ei loppu
siinä on kaikki
jatkuvuus
seuraava päivännousu
uusi kevät”