Järkälemäinen Luontovalokuvauksen käsikirja on Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry:n ja Suomen Ammattiluontokuvaajat SAL ry:n yhteistyössä koostama perusteos luontovalokuvauksen saloihin. Se julkistettiin Vuoden Luontokuvagaalassa 20.10.2012. Tekijäkaartiin kuuluu 25 maamme kokeineimpiin kuuluvaa luontokuvaajaa, jotka ovat keskittyneet esittelemään ja opastamaan valikoitua aihepiiriä tarkemmin. ”Kirja keskittyy näyttämään, kuinka kuvaaja toimii luonnossa eri aihepiirejä kuvatessaan, ja kuinka kuvataan kohteen ehdoilla, sitä häiritsemättä tai vahingoittamatta.

Esimerkiksi luontokuvauksen historiaa raottavat alan grand old men Hannu Hautala ja Teuvo Suominen, sudenkorentojen salohin vie aiheen asiantuntija Sami Karjalainen ja maisemien geologiasta kuljettaa luotokuvaaja Raimo Sundelin. Lintujen suojelutyötä valaisee alan konkari ja WWF:n merikotkatyöryhmän vakikuvaaja Seppo Keränen, luontokuvaajan oikeuksia ja velvollisuuksia opastaa Kari Loimu ja kansainvälisestä yhteistyöstä kirjoittaa kansainvälisesti tunnetuimpiin lintukuvaajiin lukeutuva Markus Varesvuo. 

Omaksi aiheikseni valikoituivat lähiluonnon taltioiminen digipokkarilla ja kotiseutuni Hannusjärven elinympäristön muutosten seuranta, minkä parissa olin työskennellyt jo 1990-luvulta alkaen. Olin paitsi valokuvannut kotiseutua myös taltioinut historiallisia dokumentteja ja koonnut aiheesta erilaisia esityksiä ja näyttelyitä. Jokainen Luontovalokuvauksen käsikirjan tekijä valaisee aihettaan paitsi taustoittavin ja opastavin tekstein myös runsain kuvin. 

Projektipäällikkönä toimi Jaakko Ruola, päätoimittajana Markku Saiha ja ulkoasun suunnittelijana Jussi Leppänen. Toimitustyöstä ja kielentarkistuksesta vastasi Raisa Nevalainen. Apurahoitusta kirjaprojektille olivat myöntäneet Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry ja WSOY:n kirjallisuussäätiö.

”Nimekkään tekijätiimin ainutlaatuinen mestariteos – klassikko jo syntyessään!”