Luonnonkalenteri on suomalainen klassikko. Se on ilmestynyt keskeytyksettä jo vuodesta 1974. Olen ollut mukana luotsaamassa suomalaisen luonnonsuojelun lippulaivatuotetta vuodesta 2000 alkaen. Lisäksi olen antanut panokseni muutamalle muullekin luonnonsuojelun hyväksi myytävälle tuotteille. Suunnittelin esimerkiksi Kaj Frankin Teema-sarjan mukiin liiton norppatunnukseen pohjautuvan kuvituksen. Kuppi toimii hyvin yksinään ja on yhdistettävissä muihin Iittalan Teema-astioihin.

15 ensimmäistä luonnonkalenteriani olen tehnyt pääosin saman kalenteritiimin voimin. Suomen luonnonsuojeluliiton mitalilla ja Finnfoton palkinnolla huomioitu Kaija Keskinen on ollut tiimin organisaattori ja Radio Suomen Luontoillan alkuperäisestä asiantuntijaraadista tuttu filosofian maisteri, kasvitieteilijä ja luontotoimittaja Seppo Vuokko on kirjoittanut tekstit. Sepon jäätyä ”eläkkeelle” kalenterityöstä asiantuntevista teksteistä on vastannut Suomen luonnonsuojeluliittoa 10-vuotta puheenjohtajana luotsannut filosofian tohtori ja biologi Risto Sulkava.

Pohdimme kiinnostavia teemoja ja käymme läpi tuhansia Suomen parhaiden luontokuvaajien otoksia vuosittain. Seulomamme kuvamäärä yltää varmasti vähintään satoihin tuhansiin. Kommentoimme toistemme tekemisiä sulassa sovussa ja yhteisymmärryksessä tehtävärajojen yli. Työ Luonnonkalenterin parissa onkin ollut valtavan hauskaa!

Kalenterin julkaisee Suomen Luonnonsuojelun Tuki Oy. Se käännetään ruotsiksi, englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Suomen- ja ruotsinkielisiin kalentereihin on merkitty Suomen viralliset juhla- ja nimipäivät, ja kaikissa kieliversioissa on tilaa omille merkinnöille. Kalentereihin voi myös painattaa yrityksen tai yhteisön logon ja yhteystiedot. Brändätty lahja muistuttaa antajastaan koko vuoden.