Jäämerestä syntynyt – Varangin karunkaunis vuono -kirjan liepeeseen on lainattu Samuli Paulaharjun sanoja kirjasta Ruijan suomalaisia vuodelta 1928: ”Ihmeellinen on tämä maa. Talvella se torkkuu lumisten tunturiensa takana parikuukautisessa pimeydessä, eikä päivä jaksa hivellä edes korkeimpia huippujakaan, mutta kesällä se taas vaeltaa yhtämittaisessa valkeudessa paistattaen päiväänsä ympäri vuorokaudet, ympäri tunturikeilojenkin.” 

Omaa ensisilmäyksellä syttynyttä rakkauttaan kirjailija ja valokuvaaja Juha Höykinpuro (nyk. Syväranta) vannoo näin· ”Kivisen karu maa, jonka rantoja huuhtelee elämää kuhiseva meri, lintuvuorten tuhannet siivekkäät ja aina yhtä yllättävät säätilan vaihtelut sytyttivät sydämeeni rouhun, joka alkoi vaatia yhä lisää poltettavaa.”

Juhan Ruijan rikkaasta vuonosta kertova esikoisteos on Suomen Luonnonsuojelun Tuki Oy:n kustantama ja painettu Finnreklama Oy:ssä 2001. Kirjan takatekstissä kerrotaan: ”Jäämerestä syntynyt on kunnianosoitus Ruijan rannan karulle kauneudelle, meren monimuotoiselle eliömaailmalle ja rannikon sitkeille ihmisille.” Teos on julkaistu suomeksi ja norjaksi ja sitä on tukenut Pohjola–Norden liitto.

Luontokuvalehden arvostelussa ajatus tiivistetään hauskasti: ”Kirja on … merta edemmäs kalaan lähtö ja kunnianosoitus paitsi Varangin luonnolle myös sitkeälle kuvaustyölle.” Ilta-Sanomissa varoitetaan: ”Lapinhullu, älä lue tätä kirjaa. Siitä tulee vain paha mieli.” ja jatketaan: ”Jäämeren tuuli puhaltaa kasvoille jokaiselta sivulta” Itseäni ulkoasun suunnittelijana lämmittävät Juhan sanat: ”Lämmin kiitos tarmokkaasta puurtamisesta ”esikoisen” syntymisessä! Yksin en olisi selvinnyt.”