Pääsin Kiinaan vasta vuosikymmenet sikäläisten silkkiperhosten toukkien erittein toteutettuja mattojen mallipiirrosksiani myöhemmin. Muun muassa Klimt-vaikutteiset akvaariokuvaelmat juontavat juurensa ammoin vakavina alkaneisiin sukellusopintoihin ja niin Intian valtamerelle kuin Punaisellemerellekin suuntautuneisiin tutkimusmatkoihin. Suurta sukeltajaa minusta ei koskaan tullut. Laitesukellus tuntui liian, kuten nimikin kertoo, laitekeskeiseltä. Vapaasukellus sen sijaan tuntui ja tuntuu edelleen upealta tavalta kokea vedenalaista maailmaa.

Tein suomalaiselle Cocoon Finland -nimiselle mattofirmalle useampia mattomalleja väriversioineen. Niistä toteutettaviksi valikoituivat oheiset kaksi mallia ja Aquaria-mallin kaksi värivaihtoehtoa. Matot kudottiin Kiinassa perinteisin menetelmin käsin silkkilankaa solmimalla. Työ vei todella kauan aikaa. Vuosituhannen vaihteessa mallit piirrettiin ja väritettiin vielä käsin, ja kutojat seurasivat tarkoin piirrettyjen mallien kuviointeja ja värejä.

Mattokuosien lisäksi suunnittelin mattoyritykselle myös nappanahkamaisen etiketin kiinnitettäväksi mattojen taustapuolelle. Siihen matot yksilöitiin mallin nimellä ja tuotteen valmistusnumerolla.