”Kaikkia aarteita kirja ei lupaa paljastaa, mutta toivoo johdattavansa lukijan aarteen jäljille – elämysretkille kirjan sivuilla ja luotoretkille kansallispuistoon…” Lounais-Hämeessä varttunut ja alueen kotiseudukseen tunteva Matti Torkkomäki on koonnut kansien väliin eteläsuomalaisessa luonnossa harvinaiset luonnon kansallisaarteet Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistot (perustettu 1956 ja 1990). ”Molemmissa puistoissa voi kokea sekä aitoja luonnontunnelmia että pysähtyä pohtimaan esi-isiemme elämää karulla, mutta taiteilijoidenkin maalauksellisen kauniiksi todistamalla Tammelan ylängöllä. 

Lounais-Hämeen kansallisaarteet Torronsuo ja Liesjärvi -kirja alkaa tutkimusretkeilijä Adolf Erik Nordenskiöldin vuonna 1880 kirjoittamilla sanoilla: 

”Jos nykyisin maksetaan miljoonia muinaisten mestarien maalauksista tai marmoriveistoksista, niin mitä ollaankaan vuosisadan perästä halukkaat maksamaan isänmaan todellisesta kuvasta, joka näyttää mimmoinen se oli muinoin, kun peltomaa vielä oli vähäalainen, kun vielä oli olemassa viljelemättömmiä rantoja ja metsiä, joihin kirves ei ollut koskenut. Tämmöisiä tauluja on vielä useimmissa osissa maata, mutta on ilmeistä, että ne päivä päivältä häviävät. Ja kumminkaan ei tulisi kalliiksi säilyttää jälkimaailmalle sarja tämmöisiä kuvia … jos näin tehdään, ei kulu montakaan vuotta, ennenkuin nämä puistot ovat Euroopan kuuluisimmat, ja jälkeläisemme tulevat kiitollisina muistelemaan sitä päivää, jolloin puisto perusteettiin.” 

Ja Matti jatkaa: ”Kansallispuistot ovat sellaisenaan aina liian pieniä, jotta koko luontomme tulevaisuutta voitaisiin niiden varaan rakentaa. Parhaimmillaan puistot rikastuttavat luontoa ja luontosuhdettamme myös puistojen ulkopuolella. Samaan tavoitteeseen pyrin myös kirjallani: rikastuttamaan lukijoideni luontokokemuksia, kernaasti myös kirjani kansien ulkopuolella.”

Lounais-Hämeen kansallisaarteet Torronsuo ja Liesjärvi -teoksen on julkaissut Taikametsä vuonna 2001. Tekstit ja valokuvat ovat Torkkomäen ja ulkoasu ja taitto minun käsialaa. Teos on painettu Saarijärven Offsetissa ja se on saanut apurahaa Finnfoto ry:ltä ja Suomen Tietokirjailijat ry:ltä.