Studioravintola Tundran keittiömestari ja keraamikko Jarmo Pitkänen on luonut synnyinseudulleen Kuusamoon ainutlaatuisen gastronomian ja keramiikkataiteen yhdistelmän. Maailma keittiöitä pari vuosikymmentä kiertänyt kahden käsityöammatin osaaja loihtii tunnelmallisia ravintolaillallisia ja elämyksellisiä kokkauskursseja kotitilallaan Ruukinvaarassa kirkasvetisen järven rannalla. Hän käyttää hyväkseen pohjoisen luonnon antimia, kuten tuoretta kalaa, riistaa ja villiyrttejä, ja muotoilee niistä paitsi maistuvia myös näyttäviä annoksia itse suunnittelemilleen ja valmistamilleen astioille.

Vuodenaikojen vaihtelu luo pohjan paitsi ruoka-aineksille ja reseptiikalle myös Pitkäsen ammattien painotuksille. Ruska ja hiihtosesonki teettää työtä ravintolan puolella ja kesällä aherretaan keramiikan parissa. Vuodenaikojen vaihtelu rytmittää vahvasti myös  Makuja ja muotoja -kirjaa. Paljolti Pitkäsen itse kuvaamien annosten lisäksi Kuusamon luonto näyttäytyy yöttömine öineen ja revontulineen muun muassa Paavo Hamusen herkissä luontokuvissa.

Studioravintola Tundran sisin syntyy luonnon elementeistä: ilmasta, jäästä, tulesta ja vedestä. Tehtäväkseni tuli koostaa tarinoiden ja reseptiikan ohella myös nämä elementit kansien väliin ja luoda teoksesta Tundran näköinen, herkullinen, tunnelmallinen ja näyttävä kokonaisuus.