Tuntuu hienolta, kun yhteistyössä on vahva tunne siitä, että nyt ollaan harvinaisen samalla aaltopituudella. Jaana Kotamäen Luonnon siveltimellä -valokuvataideteoksen maalaukselliset kuvat aukesivat minulle helposti ja löysivät paikkansa kirjassa jotenkin hyvin luonnostaan.

Sattumalla on elämässä usein huomattava rooli. Jaana sattui pyytämään minua pitämään kuvaesityksen Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat ry:n tilaisuuteen syksyllä 2019. Illan päätteeksi hän sattui antamaan minulle kyydin rautatieasemalle. Satuimme sitten istahtamaan yhdessä kupposelle, ja hän sattui kysymään, lähtisinkö viemään hänen jo joitakin vuosia kehittelemäänsä kirja-ajatusta konkreettisempaan muotoon. Vastausta ei tarvinnut kauaa pohtia. Jaanan kuvat ovat aivan mielettömän upeita, ja niiden kanssa oli suuri ilo päästä työskentelemään. 

Jaana on palkittu, turkulainen valokuvataiteilija ja ammattivalokuvaaja. Ehkä yhteisen aaltopituutemme taustalla oli sekin, että hänen tiensä ammattilaiseksi on ollut paljolti samanlainen kuin omani. Molempien taustalla on ollut taiteen tekemistä eri muodoissa. Lisäksi meillä kummallakin on lämmin suhde Turkuun, sillä se on ollut myös oma kotikaupunkini lapsuudessa.

Jaanalla oli kuvamateriaali jo pitkälti poimittuna, ja tehtäväkseni jäi niiden osalta lähinnä kuvakertomuksen punaisen langan virittely ja kuvaparien sommittelu. Ajatukseni osuivat valtaosin nappiin, eikä kovin monista ratkaisuista tarvinnut keskustella. Toki valitsin myös kirjaan sopivat fontit ja asettelin tekstit valokuvien tapaan totutun rajoja rikkovaan tyyliin. 

Tekstiä ei ole paljon, sillä Jaana ei halunnut selittää kuviaan tai ohjata katsojan ajatuksia edes nimeämällä niitä. Hän toivoi, että lukija katsoisi kuvia omista lähtökohdistaan ja että ne herättäisivät omia, ainutlaatuisia mielleyhtymiä ja tunteita. Hänelle on tärkeää, että luontoa voi kuvata ja että luontokuvia voi myös tulkita eri tavoin. Toisaalta oli tärkeää, että tekstit ovat suomenkielen lisäksi ruotsiksi ja englanniksi, jolloin teos aukeaa laajemmalle yleisölle.

Taitto- ja suunnittelutyön lisäksi autoin Jaanaa kaikessa, missä pystyin. Tein tarjouspyynnöt painoille ja avustin muissakin painoasioissa. Oikoluin tekstejä ja ehdotin muutoksia, löysin kääntäjät, ideoin markkinointia ja opastin monissa ensikertalaisen eteen tulevissa asioissa.

Yhteistyö huipentui helmi–maaliskuun vaihteessa Kuva&Ääni -messuilla, kun haastattelin taiteilijaa yleisön edessä messulavalla. Samalla julkistimme Jaanan Luonnon siveltimellä -esikoisen – vain kolme kuukautta Turun rautatieaseman nurkalla käydystä juttutuokiosta.