Espoo täytti 550 vuotta vuonna 2008. Sen kunniaksi päätettiin koostaa kotiseudusta kolmella kielellä kertova juhlakirja: Kuin pieni Suomi – Espoon luontoa mereltä erämaahan. Opuksen alussa Espoon silloinen kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen istuu puun oksalla ja kertoo kyselytutkimukseen perustuen: ”Meille espoolaisille kaupunki on merta, erämaata, puistoja ja peltoja. Meille Espoo merkitsee luonnonläheistä asumista metropolialueella.”

Espoo ulottuu meren luodoilta vanhojen kulttuurimaisemien kautta Nuuksion karuihin ja jyrkkäpiirteisiin erämaihin. Suomi-neidon helmoja huuhtelevat Suomenlahden aallot. Maalaismaisemat, metsät ja järvet vaihtelevat matkalla pohjoiseen, kunnes tullaan Koillismaan ja Lapin vaaroille ja suurille saloille. Tästä ajatuksesta kirjan nimi sai inspiraationsa.

Vastaperustettuun Espoon kauppalaan syntyneenä paljasjalkaisena espoolaisena pääsin mukaan neljän taitavan valokuvaajan valikoituun tiimiin. Savossa syntynyt ammattivalokuvaaja Kari Auvinen tuntee Espoon luonnon asuttuaan kaupungissa yli neljännesvuosisadan. Espoon ympäristönsuojelutarkastajan tehtävistä vapaaksi valokuvaajaksi siirtyneelle Antti Luukkoselle kotiseudun luonto oli tullut tutuksi paitsi harrastustensa myös ammattiensa puolesta. Niinikään espoolainen Tommi Heinonen on elättänyt itsensä ja perheensä mainosvalokuvauksen lisäksi erityisesti meriluonnon ja vanhan saaristolaisperinteen tallentajana.

Valitsimme porukalla runsaasta kuvamateriaalista sopivimmat ja kirjoitimme niihin kuvatekstit. Lisäksi kontolleni tuli projektin koordinointi sekä juhlakirjan ulkoasun suunnittelu ja taitto. Leipäteksteistä vastasivat Johanna Pajakoski ja Kalevi Hiironniemi kaupungin puolelta. Erinomaisesti sujuneen yhteistyön tuloksena syntyi kaunis ja aikaa kestävä kotikaupunkimme tärkeimpiä piirteitä valottava 550-vuotisjuhlateos.

%d bloggaajaa tykkää tästä: