Blue Marlin – Reincarnation on näyttävä kuvakirja 1937 vesille lasketun samannimisen puupurren värikkäästä historiasta, uskomattomasta entisöintihankkeesta ja uudesta elämästä. Miljoonaluokan veneremontti vei vuosia, 2008–2016, ja sen ohella elvytettiin myös Kotkan Puuvenekeskus ja suomalainen puuveneenrakennusperinne.

Paitsi itse hanke uskomattomia olivat myös tuon 12 mR -luokan veneen entisöintiprojektin yhteen saattamat hyvin erilaiset ihmiset. Heidän taitonsa, intohimonsa ja tinkimätön omistautumisensa mahdollistivat niin iäkkään aluksen ja puuveneperinteen uuden kukoistuksen kuin hankkeesta kertovan kirjankin.

Puuvenekeskuksen projektikoordinaattori, everstiluutnantti Leo Skogström, tallensi entisöinnin vaihe vaiheelta sekä kokosi paitsi tietoa ja dokumentteja purren menneisyydestä myös hankkeesta kertovan kirjan tekijätiimin. Veneen entisöinnissä tai kirjaprojektissa ei haluttu tehdä kompromisseja tai tinkiä laadusta.

Skogströmin tekstien ja näkemyksellisten valokuvien sekä historiallisten dokumenttien lisäksi opuksen materiaali koostui Hannu Meriläisen upeista piirroksista ja Andrea Kollmannin ansiokkaista teksteistä. Aineistosta syntyvälle kirjalle toivottiin myös ulkoasua, joka kunnioittaisi vanhojen venemestareitten kätten jälkiä. Sain kunnian olla kirjan päämuotoilija Tanja Koskisen hoitaessa pääosan taittotyöstä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: